Halveringstid och förstasiffror: experimentella data

Förutsättningar

Radioaktiva nuklider karaktäriseras av sin halveringstid. Halveringstiden kan variera över flera storleksordningar, från mindre än 10^-21 s för väte-7 till mer än 10^32 s för tellurium-128.

Längs ned under "Programskal" finns kod för ett påbörjat program ni kan använda. Där lagras 3038 halveringstider skrivna på grundpotensform (i s) för nuklider hämtade från National Nuclear Data Center vid Brookhaven national laboratory, USA.

Problem 1

Ta ut förstasiffran för varje halveringstid i listan med halveringstider och bestäm andelen som börjar med en etta, en tvåa, ..., och en nia. Ange dessa andelar på svarspappret.

Programmering

Alla halveringstider finns i listan T (se programmet längst ned)

I listan FrekvensSiffra ska antalet av varje förstasiffra beräknas. På plats 0 ska antalet ettor summeras, på plats 1 ska antalet tvåor summeras, osv.

Kommandot nedan går igenom listan T som innehåller alla halveringstider med en for-loop:

    for tal in T:

I denna loop kommer variabeln tal anta alla värden i listan T.

Kommandot nedan plockar ut förstasiffran i tal som sparas i variabeln i. Kommandot tal[0] plockar ut det första tecknet i strängen som sedan omvandlas till ett heltal med kommandot int:

    i = int(tal[0])

I loopen som finns i programmet kommer variabeln i alltså anta värdet av alla förstasiffror i listan T. Notera att första elementet i en lista har index = 0.

Gör klart programmet och testkör det. Fyll i listan på svarspappret och kolla med din lärare att det stämmer.

Programskal

Programskal